XBMC Installeren op de XBox

Disclaimer

Mijn XBox heb ik inmiddels vervangen door een ASRock ION330 HT, klik hier voor meer info.

Het XBMC team heeft inmiddels afscheid genomen van de XBox. Sindsdien is er een dedicated XBMC4XBOX team. Zelf heb ik de laatste versies nog niet geprobeerd.

Alles gebaseerd op eigen ervaring, officiele documentatie staat hier. Dit gaat dus over XBMC op de XBox, het is tegenwoordig ook te installeren onder Windows, Linux en MacOS X. Officieel is er geen support meer voor XBMC op de XBox.

XBox MediaCenter

XBMC is een MediaCenter softwarepakket oorspronkelijk geschreven voor de XBox. XBMC maakt optimaal gebruik van de beperkte hardware aanwezig in de XBox en functioneert als een volwaardig mediacenter dat direct aan je TV, stereo en netwerk hangt. Het speelt zo ongeveer alle video en audio formaten af (voor full HD is de hardware van de XBOx niet toereikend) en kan dit ook streamend over je eigen netwerk en/of het internet doen. Voor meer info zie xbmc.org

Ingredienten

Logischerwijs heb je twee dingen nodig, een gemodificeerde XBox en XBMC. Voor het eerste verwijs ik je naar mijn andere artikel, voor de meest recente build van XBMC voor de XBox kun je terecht op deze site.

Installeren

Het installeren van XBMC is redelijk simpel, FTP de hele map XBMC naar je XBox. Wat mij betreft is dan e:apps de meest logische plek. Doe je een upgrade van een bestaande (recente) XBMC installatie, overschrijf dan simpelweg je oude bestanden met de nieuwe, behalve de map UserData als je je oude instellingen wilt bewaren! Had je al een nogal oude XBMC, verwijder deze dan volledig. Het is dan ook aan te raden de bijbehorende savegame (E:TDATA�face008) te verwijderen.

Starten

Om XBMC te starten zijn er verschillende mogelijkheden. Na een nieuwe installatie op een pas gemodificeerde XBox, start je XBMC vanuit het dashboard, waarschijnlijk UnleashX of EvoX. Je kunt er echter ook voor kiezen, zoals ik heb gedaan, om de XBox altijd in XBMC te laten starten. Dit doe je door XBMC in te stellen als je dashboard. Dit kan bijvoorbeeld mbv Krayzie’s extra’s wanneer je je XBox hebt gemodificeerd zoals in mijn andere artikel beschreven. Wat je dan doet is het volgende:

 1. Zet de extras van Krayzie’s NDure installer in e:apps
 2. Zet de “Shortcut by Team XBMC.xbe” in e:appsextrasdashboard en hernoem hem tot default.xbe
 3. Start Krayzie’s Extra’s
 4. Ga naar “Replace Dashboard”
 5. Probeer eerst “Test New Dash”
 6. Als de test lukt, kies dan “Replace Dash”

Let op: dit is slechts 1 mogelijkheid, er zijn er meerdere, ook dual en triple boot oplossingen. Kijk voor meer info ook hier.

Configureren

Wanneer je XBMC voor het eerst hebt gestart kun je de boel gaan configureren. Zaken die je zeker even moet instellen zijn (kijk voor een omschrijving van alle instellingen op de wiki):

 • Video: schermformaat
 • Audio: digitaal of analoog
 • Bronnen voor My Music, My Videos e.d.
 • Taal
 • Netwerk
 • etc, etc

XOT-UZG (Uitzending gemist en meer)

XOT-UZG is een framework voor online TV op XBMC. Het is geschreven door Bas Rieter en ooit begonnen als UitzendingGemist, vernoemd naar de site waarop het oorspronkelijk gericht was. Inmiddels biedt het toegang tot vele (vooral Nederlandse) websites die online TV aanbieden, zoals o.a. de sites van Nederland 1,2 en 3, RTL 4,5, 7 en 8, SBS 6. Inmiddels bestaat het pakket uit twee delen, het framework en de kanalen. Je kunt het vinden op Google Code en op de site van de auteur zelf. Nederlandse discussie over dit script is te vinden op in dit topic op tweakers.

27 thoughts on “XBMC Installeren op de XBox”

 1. vraagje…..heb je site gevonden en was zeer benieuwd hoe je nu xmbc op de xbox installeerd. ik heb de mijne een tijdje geleden laten ombouwen en xbmc op laten zetten. heb er verder weinig tijd voor gehad maar ik krijg het niet voor elkaar om foto’s die op de hd zijn gezet vie het menu op het scherm te krijgen. Moet ik ergens op letten ? verder wil ik een aantal spellen op de hd zetten maar waar doe ik dat ?
  enige tips zijn zeer welkom.
  gr.

 2. XBMC installeer je door het naar je XBox te copiëren mbv FTP. Foto’s copieer je ook naar je XBox mbv FTP naar een map die je vervolgens in XBMC als bron voor plaatjes definiëert (My Pictures > Add Source), zie ook de Wiki voor meer details. Zelfde geld overigens voor backups van games die je eventueel op je PC hebt staan.

 3. Beste marco ik heb een vraagje,

  Ik heb zelf een xbox die omgebouwd is kon altijd gewoon spelen maar na verloop van tijd kwam ik het dashboard niet meer in ik heb hem zelf niet omgebouwd maar weet jij misschien wat ik nu moet doen?

  mvg joel

 4. Just wanted to stop in and say thanks for the link, but my site has been up for over a year and a half 😛 Not exactly new.

 5. KAn ik XBMC ook gewoon installeren op min originele Xbox ? En dan nog wel gamen en XBMC gebruiken wanneer ik films wil zien ?

  groeten,
  ely

 6. Ik heb onlangs een nieuwe pc aangeschaft en daar Windows 7 opgezet. Ik heb een oude xbox softmod met XBMC. Het lukt mij maar niet meer om films en muziek van mijn pc via de xbox te streamen. Kan je mij verder helpen?

  Groeten,
  Pauline

  1. Hey Pauline. Ik denk dat je je films en muziek op je PC wilt delen met je XBox en dat doe je over het algemeen met behulp van “Windows File Sharing” wat ook wel SMB wordt genoemd. Lees in ieder geval eerst even dit artikel op de XBMC wiki.

 7. Hoi Marco,

  Ik heb mijn Xbox 1 softmodded een paar jaar geleden verknoeit toen ik iets per ongeluk had verwijderd middels FTP (relax, ik was 15 :P). Hierna is hij de kast ingegaan. Ik heb hem gister weer naar boven gehaald en ik kon in mijn HD komen middels de “Hot Swap” methode. Ik heb nu in “Partition 3” alles verwijdert en het originele Xbox Dashboard geinstalleerd en hij werkt weer! Ik heb “Partition 4” Volledig opgeruimd. Alleen nog de lege mappen “Cache” “TDATA” en “UDATA”. Hierna de mappen Apps en Games aangemaakt. in de maps Apps heb ik de laatste build van T3ch XBMC geplaatst en dvd2xbox.

  Ik heb de Back-up van mijn verknoeide Partition 3 en Partition 4 nog als Back-up. Ik vond files bert.xtf en ernie.xtf? Tevens had ik evox en nog een aantal programma’s. Misschien is dit informatie waarmee je kan bepalen welke softmod dit was. Mocht dit nodig zijn.

  Nu komen de vragen: Kan ik nu mijn eerder softmodded xbox met een origineel dashboard op laten starten met XBMC zonder hiervoor te softmodden. Ik heb namelijk gewoon toegang tot de HD middels Hot Swap?

  Hoeft de Xbox alleen maar gemod te zijn om toegang te krijgen tot de harde schijf, of ook voor het gebruiken van XBMC?

  Pas je bij de soft mod alleen je Partition 3 en Partition 4 files aan, of zijn er verborgen aspecten die je ook aanpast?

  Waar ik naartoe wil:

  Mijn Xbox (origineel MS Dash, was softmodded) —-> Mijn Xbox met XBMC als dashboard

  Het liefst dus zonder het gebruiken van extra handelingen. ik hoop op het vervangen van een file en voila!

  Ik hoor het wel!
  Bedankt,

  Nick

  1. Hey Nick.

   M’n XBox kennis is een beetje roestig, gebruik nu zelf een ASRock, maar voor zover ik weet moet ie iig gemod worden om unsigned software te draaien. Helemaal wanneer je het originele dashboard wilt vervangen. Wat betreft die hotswap en Bert en Ernie, dit zijn andere methoden dan ik zelf gewend ben, heb er geen ervaring mee. Wellicht vind je op de oude xbox-scene (http://forums.xbox-scene.com/) meer info.

   Edit: zie dat ik deze tekst ook maar eens moet reviseren.

 8. Hoi Marco,

  Heb een multi-media xbox die voorheen (1 jaar terug) geweldig werkte.
  Nu een jaar later probeer ik deze opnieuw op te starten en kom in het originele menu van de xbox.
  Waar is mijn multi-media menu ?
  Tevens probeer ik verbinding te maken met xbox-live….maar ook hier geen teken van leven.

  Hoe kan mijn opstartmenu enz…ineens verdwenen zijn ?

 9. Marco,

  Heb geen save-game (splinfercell) op de HD staan…helaas.
  Voor zover mij bekend is er destijds een andere chip in gekomen incl. de installatie van het SBMC programma.
  Het lijkt erop dat ik dus dit programma…..opnieuw moet installeren of iets dergelijks.
  Voor zover ik heb gegoogled kan dit niet zomaar….(downloaden installeren)….

  Groet

 10. Hey Richard,

  Wat betreft de toegepaste mod, een chip in jouw geval, daar heb ik zelf geen ervaring mee. Als je weet welke chip het is, kun je wellicht de meeste info terug vinden op http://forums.xbox-scene.com/

  Wat betreft het installeren van XBMC, dit gaat in principe gewoon over FTP, mits dit werkt in de huidige situatie. Voor alle info over de meest recente XBMC op de XBox kun je tegenwoordig naar http://www.xbmc4xbox.org/

 11. Hallo newbee here, ik had xbmc AIDeluxe v4.40 netjes werkend op wat problemen na,
  Af en toe viel tv op zwart tijdens film kijken terwijl geluid door ging. lokaal op hd niet via nass.(dus geen streaming probleem)
  xbox is chipmod.
  Ik heb AIDeluxe v4.53 , dvdtje plop installeren en klaar… dacht ik. :S
  update is gelukt maar uiteraard alle instellingen die al jaren zo stonden zijn anders geworden. (ja kweetet backup enz.)
  De meeste instellingen weer gevonden en aangepast.(thanks to your link)
  muziek bib. local op hd, werkt weer. local foto video iso enz werkt. taal, fancontrol enz.

  Alleen foto’s kijken op de nass gaat fout. als ik een foto op de nass selecteer (via UPnp link) word scherm zwart. dus geen diavoorstelling maar niks.nada.
  Upnp -server stond uit=> ingeschakeld, web server ingeschakeld (stond uit). geen effect.
  Moet dit aan of is het niet nodig? (lijkt me wel.)
  SMB client=> werkgroep stond op workgroup= > hernoemd naar mijn werkgroep.
  Als ik een avi of iso aanklik op de nass werkt het gewoon(ook voor de aanpassingen van hierboven). dus xbox heeft toegang tot nass.(moet ik soms een wachtwoord ergens invoeren ? en waar kan ik dat vinden?)
  graag hulp.

 12. beste marco
  Ik heb een vraag , ik heb reeds een xbox v.v. xbmc gekocht
  De xbox start meteen met de xbmc, ik wil graag de laatste versie van xbmc4xbox installeren
  Alleen krijg ik geen toegang,Ik kan geen bestand wijzigen of verwijderen omdat de xbox direkt op de xbmc start
  Heb je hiervoor een oplossing?
  Ik hoor het gaar van je

  bvd, gr Mo

  mvg

  Mo

  1. Heb je inmiddels toegang over FTP? Excuses voor de late reactie, geen tijd voor dit blog gehad. Pak het nu weer op.

 13. Hoi Marco,

  Bedankt voor de info. XBMC is naar mijn mening ver uit de beste media player beschikbaar (stiekem zelfs beter dan de Microsoft Media centers ;)). Volgens deze xbox website kan de xbox 360 oude xbox spellen. Is er momenteel een mogelijk om XBMC op de omgebouwde Xbox 360 te draaien?

  Groetjes,
  Janneke

 14. goedendag ik heb een xbox met xbmc er op heb nou deet ik gister een need for speed ik wilde ff online gaan gamen maar dat ging niet hij liep vast nu wilde ik trug gaan via mijn controler maar dat dee die niet nu moest ik hem uit en aan seten en nu heb ik de gewoone xbox menu voor me hoe kan ik weer trug naar men xbmc menu hoop dat iemand mij kan helpen

 15. Hoi marco,

  begrijp ik het goed dat je een originele xbox niet kan voorzien van een XBMC?

  gr etienne

 16. beste marco ik heb pas een xbox gekogt met xbmc er op maar nu kom niet meer in het xbmc menu als ik de xbox opstard komt gewoon dexbox menu hoe kan ik weer in de xbmc menu alles staad nog wel op de harde schijf maar kan het via de xbox aleen maar anuleeren meschien kan u mijn helpen met wat ik moet doen

 17. Pingback: Zombiecalypse
 18. Hoi Marco,
  ik heb een XboX 360 orgineel en wil daar XBMC player 12.3 + Third party addon packs v 2.2.6 for windows opzetten.
  maar in het xbox menu kom ik niet mijn usb stick tegen waarop de benodigde software opstaat.
  dus ik heb de xbox dmv een usb kabel op mijn pc(win7 ultimate) gekoppeld ,maar mijn pc ziet de harde schijf (80GB) van de Xbox helemaal niet en dat is jammer ,want dan had ik de software van xbmc kunnen kopieeren naar de harde schijf van de xbox ….hoe los ik dit op?
  mvgr sam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.